John Peel biedt postuum kijkje in enorme collectie platen

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 17776
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

John Peel biedt postuum kijkje in enorme collectie platen

Bericht door Kilroy »

Sinds de dood van de legendarische BBC-radiopresentator John Peel in 2004, heeft zijn immense platencollectie stof staan vangen in de speciaal gebouwde 'muziekvleugel' van zijn huis. Zijn weduwe, Sheila Ravenscroft is nu in samenwerking met de Britse omroep een website begonnen waar 2600 van zijn platen te zien en te beluisteren zullen zijn.

Afbeelding

De website biedt een inkijkje in de platencollectie van Peel, die bestaat uit 26.000 LP's, 40.000 vinyl(maxi-)singles, tienduizenden cd's en muziek op andere formats. Voor deze collectie liet Peel ooit zijn huis uitbouwen. Deze uitbouw is naar verluidt qua oppervlakte groter dan het eigenlijke huis.

Er komen 100 platen van elke letter van het alfabet aan bod in het interactieve museum. Door met de muis over de platenhoes te bewegen wordt informatie getoond van een plaat. Bij iedere plaat is vaak een getypt kaartje van Peel zelf te zien, waar hij aantekeningen en de tracklist op schreef. Ook zijn die platen te beluisteren via Spotify of iTunes.

Afbeelding

Tot nu toe zijn de letters A en B online gekomen. Komend halfjaar volgt elke week de volgende letter. In de kast van Peel, die bekend stond om zijn voorliefde voor vernieuwende, alternatieve muziek, vonden we naast bekende 80's-bands als ABC en A-Ha ook de elpee Voulez-Vous van Abba.

Maar wat vooral beklijft is de onafzienbare reeks volstrekt obscure bands, zoals à;Grumh..., A.E. Bizottstag, Beltching Penguin en B. Archaeo'logist. Komende dinsdag wordt de kast met de letter C gevuld.

Beluister hier een uur van VPRO's John Peel Show, uitgezonden op Hilversum 3 op 22 mei 1985.AD.nl - datum niet gekend

Plaats reactie