Het Zesde Metaal - Skepsels (Unday Records)

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 16761
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Het Zesde Metaal - Skepsels (Unday Records)

Bericht door Kilroy » 10 nov 2019, 17:48

Het Zesde Metaal is terug van eigenlijk nooit helemaal weggeweest. Met de vijfde plaat ‘Skepsels’ levert de groep rond Wannes Cappelle alweer een bijzonder samenhangende en persoonlijke plaat af vol rake en herkenbare vertelsels.

Afbeelding

Er is ook plaats voor een primeur op ‘Skepsels’: De Onvolledigen is het allereerste duet ooit op een plaat van Het Zesde Metaal. Voor de tweede partij kwam Cappelle bij Stefanie Callebaut van SX terecht, ook een rasechte Westvlaamse, hetgeen de oprechtheid van het nummer alleen maar versterkt. Het is dan ook één van de hoogtepunten.

Natuurlijk is het een beetje gek om over hoogtepunten te spreken, want op zich is dit al bij al een plaat geworden zonder toeters of bellen. Vooruitgestuurde singles Tid Van Ton en Ouder Komen lichtten al een tipje van de sluier over die richting. ‘Skepsels’ is een plaat waar de elektronica van op ‘Calais’ terug in de kast werd gestoken en de band opnieuw een consistent, maar ingetogen deken legt over de persoonlijke teksten van Cappelle. Die teksten zocht hij dit keer vooral dicht bij zich. Dit levert een album op dat op dat vlak perfect naast ‘Ploegsteert’ kan liggen.

Zo gaat Tid Van Ton over dat het vroeger niet per se allemaal beter was zoals zo vaak gedacht. En Ouder Komen weet dan weer perfect de snelheid en vergankelijkheid van het leven te vatten. Meest aandoenelijk nummer is A Je Mie Mist, waarin Cappelle zich bij zijn kinderen excuseert voor de vele absenties als vader. Ook Andere Mens handelt min of meer over dat thema, maar dan over de vaak gemaakte belofte om anders, beter, gezonder, minder gejaagd te gaan leven.

Toch is niet alles persoonlijk. Ondanks het vermijden van de grote slogans sluipt er toch weer wat subtiele maatschappijkritiek in ‘Skepsels’. Stempel handelt over de vooroordelen, die deze maatschappij zo typeren, en hoe moelijk het is om daar vanaf te geraken. In Slaven Van Het Leven, het donkerste nummer van de plaat, horen wij dan weer de sluimerende verzuchtingen en overpeinzingen van een vluchteling.

Het Zesde Metaal bewijst met ‘Skepsels’ waarom ze met recht en reden één van de vaandeldragers van de Nederlandstalige muziek zijn. Zonder grote gebaren zullen ze ook met deze plaat weer meer zieltjes winnen.

DaMusic 10-11-2019

Plaats reactie