Kitt Philippa - Human (Paragon Records)

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 18078
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Kitt Philippa - Human (Paragon Records)

Bericht door Kilroy »

Eerder dit jaar leerden we Kitt Philippa, ook wel KP genoemd, reeds kennen, toen ze als voorprogramma van Tiny Ruins haar kunnen toonden in Trix. Destijds had de Noord-Ierse KP nog geen album uitgebracht, maar dat is ondertussen veranderd.

Afbeelding

Hoewel Kitt Philippa voornamelijk opgroeiden in een muzikaal klassieke omgeving, staan ze open voor alle mogelijke invloeden. Als je hen vraagt wie de grootste invloeden zijn, antwoorden ze letterlijk: "De wereld en alles daarbuiten". De muziek die KP maakt is puur, eerlijk, elegant, breekbaar en vooral niet onderhevig aan externe druk. Klassieke opleiding wordt vlotjes gecombineerd met elektronische ondertonen en bij het schrijven van de lyrics kon KP beroep doen op een scherpzinnig lyrisch vermogen.

Voor KP begon het allemaal met de titelsong Human. Hiervoor mochten ze reeds in 2018 een NI Music Award voor 'Song Of The Year' in ontvangst nemen. En al vlug wordt duidelijk waarom: naast de muzikale genialiteit is het ook een nummer dat discriminatie op een sluwe wijze aanklaagt. Het is een zoveelste roep naar de maatschappij dat we allemaal mensen zijn die het verdienen om met respect behandeld te worden.

Bij You zijn de lyrics sterk beperkt gebleven, maar daarom is de song zeker niet minderwaardig. Integendeel, dit is misschien wel één van de meest intrigerende nummers op het album over een veel gebruikt onderwerp: de liefde. Een liefde die niet altijd even tastbaar lijkt en daardoor een gevoel van leegte kan creëren. Maar liefde is iets dat nu eenmaal in de mens zit en altijd wel sporen zal nalaten. Lion gaat dan weer over mentale gezondheid en vooral het blijven vechten, zoals een leeuw, ongeacht de tegenslagen. En tegenslagen waren nu net de inspiratie voor L. Dit liedje werd geschreven toen KP in een moeilijke en frustrerende periode zat. De muziek komt kalmerend over, maar de lyrics blijven een angst voor verlies en eenzaamheid naar voor schuiven.

Voor dit debuut nam KP diverse rollen op zich. En dat is duidelijk hoorbaar doorheen het hele album. Bij elk nummer past de muzikale omkadering perfect bij de lyrics en krijgt de luisteraar een duidelijk beeld van hoe ze zich hebben bloot gegeven bij het maken van dit album. Er wordt zoveel passie en eerlijkheid in de nummers gelegd dat je als het ware ook echt die pijn kan voelen. De pijn, wanneer ze pleiten voor een goede, mentale gezondheidszorg, wanneer ze de frustraties ten opzichte van de maatschappij uitschreeuwen, wanneer ze het verlangen naar geluk en stabiliteit verwoorden, wanneer ze opkomen voor eenheid in plaats van verdeeldheid. 'Human' is een krachtig album. Het snijdt onderwerpen aan die nu, meer dan ooit, aandacht verdienen. Onderwerpen waar we als maatschappij dringend mee aan de slag moeten gaan.DaMusic 14-01-2020

Plaats reactie