In Oostende ligt de eerste coöperatieve platenwinkel van België

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 18078
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

In Oostende ligt de eerste coöperatieve platenwinkel van België

Bericht door Kilroy »

In Oostende opende eind vorig jaar Retro Shack, een platenwinkel die wordt gerund door maar liefst acht muziekliefhebbers.

Afbeelding

Het idee van coöperatief ondernemen is zo oud als de straat. Mogelijk zelfs ouder. De Grieken en Romeinen deden het al om begrafenissen en verzekeringen te regelen. Kort samengevat: een groep mensen start een vereniging om aan de specifieke noden van haar leden te voldoen. Een voedingswinkel, bijvoorbeeld. Of een energieleverancier. De vzw Retro Shack is voor zover wij weten de eerste Belgische onderneming die het principe toepast op een platenwinkel.

Met acht zijn ze, de bezielers van Retro Shack: Aron, Benny, Bob, Emmanuel, Gaetan, Jan, Steve en Xavier. Met de helft ervan hebben we afgesproken op een druilerige zondagnamiddag. Benny en Gaetan voeren het woord. De eerste is een zelfstandige tatoeëerder en kunstenaar, de tweede werkt voor een evenementenbureau en draait onder de dj-naam Gueush in Oostende en omstreken. Ze zijn, net als de andere medeoprichters van de platenwinkel, grote muziekliefhebbers met een uitgebreide eigen platencollectie.

De deuren van het pand in de Bonenstraat in Oostende gaan voor de gelegenheid een uur vroeger open vandaag, en er is al flink wat passage. Ideaal gelegen tussen het station en het centrum van de badstad – de vaste route van heel wat toeristen – is de platenwinkel een prima toevoeging aan de uitgaansbuurt. “Vroeger was dit een populaire viswinkel,” zegt Benny, “maar na de sluiting heeft het jaren leeggestaan. Xavier baat aan de overkant café Crayon uit, en het is daar dat onder een groep vrienden het idee is ontstaan om er een platenwinkel van te maken. Zo pal tussen al die cafés vonden we dat een ideale nieuwe bestemming voor het pand.”
Ook Gaetan gelooft sterk in het project. Niet in het minst omdat het echt iets nieuws te bieden heeft. Toegegeven, met Compact Center - Ostensche Ploate ligt er al een platenwinkel in Oostende, maar die grossiert vooral in nieuwe vinylplaten en cd's. “Wij trekken resoluut de tweedehandskaart”, zeg Gaetan. “Muziek leeft in Oostende!”
The Van Jets, Lucy Loes en Arno, Oostende heeft best al wel wat straffe muzikanten gekend!
Naast vinylplaten – een bonte mix van genres en stijlen – staan er ook boeken, cd’s, dvd's, geluidsapparatuur en instrumenten uitgestald in de winkel. De sfeer van een rommelmarkt is niet ver weg. Maar de platen zijn allemaal nagekeken op hun staat, verzekeren Benny en Gaetan ons.
De herkomst van hun voorraad zwart goud is overigens erg verscheiden – van platenbeurzen, waar de ploeg actief jaagt op koopjes, naar Oostendenaren, die spontaan de inhoud van hun zolder komen aanbieden. Benny verklapt vol trots ook de komst van een grote vangst die vanaf deze maand in de winkel ligt: “We hebben eind vorig jaar de volledige stock van The Collector opgekocht, de platenwinkel aan de Brusselse Beurs die een paar maanden geleden aankondigde te sluiten.”

Soul Ostendaise

Van Brussel naar Oostende, het is een traject dat Arno Hintjens, één van de bekendste inwoners van de badstad, ook vaak aflegt. Maar hoe is het, naast dat icoon, verder gesteld met de muziekscene in Oostende? Gaetan en Benny zijn het er roerend over eens: het geluid van de stad laat zich niet in een hokje plaatsen. De ‘soul ostendaise’, die sinds het begin van de jaren 80 aan de stad vastplakt omdat Marvin Gaye er een tijdje woonde en er zijn monsterhit ‘Sexual Healing’ schreef, is maar één van de facetten van de badstad. “The Van Jets, Lucy Loes en Arno, we hebben best al wel wat straffe muzikanten gekend”, aldus een fiere Gaetan. “Dankzij De Grote Post, O.666 en Vrijstaat O is er de laatste jaren ook een volwaardig cultureel circuit. En daarnaast zijn er natuurlijk soul-, jazz-, blues- en rockcafés bij de vleet, en in de zomer komen daar nog tal van muzikale evenementen en festivals bij. Voor ieder wat wils, dus.”

Afbeelding

Het is met die open geest dat ook Retro Shack zich wil profileren – als een ontmoetingsplek door en voor muziekliefhebbers, met in de winter nocturnes tijdens de kerstmarkt en in de zomer een zonneterras. Niemand van de acht eigenaars verdient zijn boterham met de platenwinkel en iedereen investeert er ongeveer evenveel tijd in. De inkomsten worden gebruikt om de kosten te dekken en om concerten te organiseren. “We verdelen de werkuren in een online Excel-sheet,” legt Gaetan uit, “en verder voegt iedereen ook zijn eigen expertise en netwerk toe aan de onderneming. Het beslissingsproces is 100% democratisch. Niet altijd even eenvoudig, maar het werkt. Enthousiastelingen zijn trouwens steeds welkom. Er is nog plaats.”

Eenvoudig of niet, het is een aanpak die ongetwijfeld veel druk van de ketel haalt, en het is sowieso ook een erg innovatieve manier om vandaag een platenwinkel te openen. Dus ... waar wacht je nog op?

Groeten uit Oostende!

Red Bull Magazine 15-01-2020

Plaats reactie