Van Droogenbroeck – Hamers (★★★★½): Hamers slaat terug toe

Recent en ander nieuws uit de muziekwereld
Gebruikersavatar
Kilroy
Site Admin
Berichten: 20889
Lid geworden op: 15 sep 2012, 18:26
Locatie: Asper, België
Contacteer:

Van Droogenbroeck – Hamers (★★★★½): Hamers slaat terug toe

Bericht door Kilroy »

Op 2 november 1952 werd in Schaarbeek de jongeman Patrick Haemers geboren. Op veertien januari 1989 werd Haemers bekend op internationaal vlak vanwege de ontvoering van Belgische toppoliticus Paul Vanden Boeynants. Een berucht figuur, zonder twijfel. In 2012 werd er een succesvolle reportagereeks over het voorval gemaakt en onlangs werd deze opnieuw uitgezonden. Het is hieruit dat Gentenaren Van Droogenbroeck inspiratie putten om een nieuw project op te starten.

Afbeelding

Eerst werd “KLIKKLIK” gemaakt, een losse single die later onderdeel zou worden van het album Hamers. Dit is niet zomaar een album, nee. Teksten werden geboetseerd door Gentse raplegende Martens en de beats werden gecreëerd door kompaan Van Droogenbroeck, die ook als rapper van zich laat horen. Als je deze plaat luistert, reis je als het ware deels door het leven Van Droogenbroeck en deels door dat van Haemers. Zo horen we op “WACHTKAMER”, de intro van dit album, dat Van Droogenbroeck op consultatie gaat bij een psychiater om te vertellen over bepaalde dromen die hij heeft. Een zeer interessante intro, die ons benieuwd maakt naar het vervolg. De laatste woorden van de Gentse rapper hierop zijn ‘het is alsof mijn hersenen een klik maken’. Het nummer dat daarop volgt is “KLIKLIK”. Alles is verbonden met elkaar en elk nummer is een onderdeel van het groter geheel dat Hamers is.

In “METAMORFOSE” horen we terug een gesprek op de bank bij dokter Colpaert. Van het begin horen we de beat al rustig naar boven komen en als Van Droogenbroeck zijn verhaal doet, doet hij dit op de beat. Een donkere beat, samen met de gevoelens die naar boven komen tijdens het gesprek, zorgen ervoor dat je bijna naast de dokter zit. Alles wordt realistisch en beschrijvend verteld zodat het haast echt lijkt. In het midden van het nummer horen we de Gentse rapper zeggen: ‘eerst hoor ik klikklik, hoor de schakel in m’n kop’. Vanaf dan neemt Haemers het over en is het niet meer Van Droogenbroeck die we horen. Patje de Patron is nu aan het woord.

Vanaf dit moment is het Patrick Haemers die zijn verhaal komt brengen over hoe de zaken gingen en gaan. Zo horen we op “KOPSTUKKEN” een kennismaking met de bende en “TOLWEGEN” is een beschrijving van hoe zij hun zaken deden. Op het einde van het nummer horen we dat Haemers op verhoor moet en dat verhaal loopt door op “HELIKOPTERS”. De intro van dat nummer is een nieuwsstem die meldt dat Patrick Haemers in de gevangenis is belandt en zo krijgen we een kijk in het leven van een gevangene.

Als einde van dit album zijn we getuige van de ontsnapping van Haemers. De beat van “VERDACHTE OP DE VLUCHT” doet ons denken aan de outro van een oude actiefilm waar de slechterik eindelijk van de ordediensten is kunnen ontsnappen en van zijn nieuwe leven en identitiet kan genieten. Of dit ook bij Hamers het geval is, mag de luisteraar zelf kiezen. Natuurlijk loopt dit niet gelijk met de realiteit, waar Patrick Haemers in zijn cel is overleden in ’93.

Is dit al het beste album van 2021 in de categorie Belgische hiphop? Het is zonder twijfel een grote kanshebber. Dit album heeft alles wat het moet hebben: een sterke verhaallijn, een verzameling van beats die iets te vertellen hebben en ontzettend sterke teksten. Het originele thema heeft voor iets unieks gezorgd en we zijn heel blij met het resultaat!
Dansende Beren 22-01-2021

Plaats reactie